Verslag

Verrassingsreis: Antwerpen

2017-05-23 11:00 door Kadee

Verrassingsreis Antwerpen op zaterdag 20 mei:

In het Breeven was Volleybal Kadee al aan het opstellen voor hun jaarlijkse carwash dag, toen 52 van onze leden daar toekwamen. De bus van Samtours (Vayamundi) stond ons onder al deze drukte al op te wachten. Het was een druilerige morgen die tijdens de rit naar Antwerpen overging in een heuse regenbui. Toen we rond 9:30 uur aan de kaai toekwamen werd het al wat minder en we konden onder de overkapping van de parking tot aan de Suikerrui stappen zonder nat te worden. Eenmaal op de grote markt, waar onze gidsen stonden te wachten kwam zelfs een bleek zonnetje door de wolken priemen.

Onze 3 gidsen lieten ons de historische binnenstad zien en gaven zeer deskundige uitleg. Van de grote markt met het statige stadhuis ging het naar het Hendrik Concienceplein met de prachtige Carolus Bolomeus Kerk (de kerk van de jezuïeten). Jammer dat er net een begrafenis was die ons belette om deze mooie kerk ook aan de binnenzijde te bewonderen. Achter het standbeeld van Concience bevindt zich de oudste bibliotheek van Antwerpen. Onder het gelui van de klokken trokken we langs de Onze-Lieve-Vrouw kathedraal en vandaar door de Vlaaikensgang met het gekende Sir Anthony Van Dijck restaurant. Wist je dat de naam afkomstig is van uitwerpselen van ja, ja, je leest het goed: varkens. In die tijd mocht men in de binnenstad tot 14 varkens per gezin houden, die dan ook nog ’s nachts vrij mochten rondlopen met het gevolg dat er overal varkensvlaaien te vinden waren. Na de passage door de Vlaaikensgang, waar gelukkig geen vlaaien lagen, kwamen we bij het Plantin-Moretus museum. Dit is gevestigd op de Vrijdagmarkt, waar nog steeds op vrijdag allerlei 2de hands spullen te koop aangeboden worden. De familie Plantin bewoonde het gebouw gedurende meer dan 300 jaar. In 1555 geeft Christoffel Plantijn zijn eerste boek uit. Twintig jaar later behoort Plantijns uitgeverij tot de top in Europa. Ze bouwden de ‘Gulden Passer’ uit tot een prachtige patriciërswoning. De Moretussen koesterden hun tot erfgoed geworden drukkerij. De laatste eigenaar, Edward Moretus, verkocht de woning in 1876 aan de Stad Antwerpen. De binnenkoer van het museum met de prachtig aangelegde tuin is een pareltje van mooie architectuur.

De 2 uur durende rondgang door de stad werd besloten aan de Sint-Jansvliet. Deze loopt van de Schelde tot aan de Steenhouwersvest. In 1201 aangelegd als zuidelijke omheiningsgracht van de toenmalige stad. De naam is ontleend aan de Sint-Janspoort ten einde de Hoogstraat. In 1882 werd de vliet gedempt en de Sint-Jansbrug afgebroken. Op die plaats staat nu het ingangsgebouw van de voetgangerstunnel. Nog even de straat oversteken en we komen weer bij onze bus. Van regen was al lang geen sprake meer.

Om de hongerige magen te spijzen hadden we geboekt bij restaurant Hechi (world kitchen) aan de Luithagen Haven 4. Na een wat verwarrende ontvangst kon iedereen aanschuiven aan het rijkelijk gevulde buffet. Het dient gezegd, het eten smaakte verrukkelijk en men kon zoveel nemen als men wou. Tegen 2 uur was iedereen verzadigd en konden we vertrekken naar Brouwerij De Koninck, waar we om 14:30 uur verwacht werden.

De Antwerpse stadsbrouwerij De Koninck is ontstaan in 1833. De gloednieuwe brouwerij beleving is ongezien. We werden verrast in 10 interactieve ruimtes waar je de geschiedenis, de unieke link met de stad en het ontstaan van het iconische “bolleke” De Koninck ontdekten: een knotsgekke rit door de stad, een exclusieve blik in een kaasatelier, een brug doorheen de brouwerij… Kortom: een sterk staaltje entertainment dat al je zintuigen prikkelt! Achteraf was er natuurlijk veel te vertellen bij een heerlijke degustatie van 3 soorten bier die nog steeds in de stadsbrouwerij gebrouwen worden. Rond 17:00 uur sloten we hier onze dag Antwerpen af en keerden uitgelaten naar Bornem terug.

Ga terug