Verslag

UItstap naar Maastricht

2010-09-09 21:13 door Kadee

Busreis naar Maastricht:


Zaterdag 4 september. We gaan op onze jaarlijkse toeristische uitstap, dit keer naar het buitenland. Naar Nederlands-Limburg, meer bepaald naar Maastricht. Om 08:15 uur zitten 75 enthousiaste deelnemers op de bus. Ja, je leest het goed: 75. Een geweldige opkomst. Via de snelweg belanden we in een mum van tijd op onze bestemming. De chauffeur zet ons af in hartje stad nl op het Vrijthof.
Voor we de stad gaan verkennen, worden we ontvangen in café-restaurant Edd's, in de Heggenstraat. Hier wacht ons koffie of thee met zo van die hartstikke lekkere, alombekende en geprezen Limburgse Vlaai. Er is een ruim assortiment voorzien zodat iedereen de smaak van zijn/haar keuze kan nemen. Terwijl iedereen volop geniet, komen de vier gidsen toe.
Na deze lekkere starter verdelen we ons in vier groepen en gaan op weg. De gidsen zorgen ervoor dat ieder volgens zijn/haar mogelijkheden zowat bij elkaar zijn. Al vlug valt op hoe levendig en bruisend de stad is. Restaurantjes, modewinkels, het nodigt uit tot ontdekken. Maar dat is voor straks. Onze gids vertelt dat de stad een 118.000 inwoners telt, sinds 1976 een universiteit heeft die 20.000 studenten aantrekt. Daarmee wordt al vlug duidelijk waarom er zoveel gezellige kroegen zijn. Via smalle straatjes belanden we op de grote markt. 's Avonds is er een popfestival, altijd is er wel iets te doen. Zo passeren we ook een kunstmarkt. Horen we hoe belangrijk Maastricht altijd al geweest is. Dat er hier een kruispunt was van Romeinse Heirbanen. Ook het watertransport droeg zijn steentje bij. Getuige daarvan het boegbeeld in het Stokstraatkwartier. De Bisschopsmolen waar je zelf nog je broodje kunt bakken. Via de Hellestraat belanden we aan de Helpoort en de omwallingen. Mocht Monique daar niet over de bisschopsmijter wrijven en zowaar een wens doen. Hopelijk mag hij uitkomen. Tevens leerde onze gids ons enkele woorden uit het sappige dialect. Waaruit duidelijk de nabije invloed van Duitsland blijkt. De man zou nog uren kunnen vertellen. Maar dat zal voor een andere keer zijn.
Het middageten wacht op ons in Grancafé Momus op het Vrijthof. Deze eetgelegenheid is gevestigd in het historisch pand van de voormalige sociëteit "the Momus". Iedereen moet toegeven, denk ik toch, dat het wel iets speciaals had. Een aparte uitstraling. Misschien wat duister. Het driegangenmenu bestaande uit: carpaccio, kogelbiefstuk (heeft iemand de gouden kogel gevonden? Goed voor een gratis menu!) en tot slot een lekkere crème brulée, smaakt overheerlijk. Niet voor niets zijn we in de Bourgondische kant van Nederland.
Nadien is iedereen vrij om op eigen houtje de stad te ontdekken. De boekhandel in de Dominicanenkerk had veel bijval. Hoe men toch nog nuttig gebruik kan maken van leegstaande kerken.
Om 17:00 uur vertrekt de bus huiswaarts. Tevreden gezichten alom. Maastricht is een gezellige stad die een tweede bezoek meer dan waard is. Ga ik zeker doen. In het slotwoordje van de voorzitter nodigt hij ons al uit naar de Champagnestreek, zonder onze wandeltocht in oktober niet te vergeten. Bedankt zullen we zeggen en tot een volgende.

Ga terug