Verslag

Tweedaagse reis naar de Moezel

2011-10-16 15:52 door Kadee

Tweedaagse reis naar de Moezel op 24 & 25 september:

De Moezelstreek: dichtbij, bekend of onbekend? Maar na deze tweedaagse zal de streek ons een beetje bekender worden. Het is vroeg dag die zaterdagmorgen. Om 06:30 uur stappen 59 deelnemers de bus op. Door omstandigheden heeft een koppel moeten afhaken. Onze gids van dienst Ann stelt haar hulpje Berlinda en chauffeur Jan voor. Ze licht ook het te volgen programma toe.

Snel zijn we op de snelweg naar Antwerpen. Wegens werkzaamheden maken we daar een klein ommetje via het Sportpaleis. Dan gaat het voluit en vlot richting Luik, Aachen. Het wegrestaurant te Barchon is onze eerste halte. Hier kunnen we ons bonnetje V.D.N. Jan (lees van de Jan) inruilen voor een croissant en koffie of thee. De milde schenker is onze clubkas. Waarvoor dank. Om 9:00 uur vervolgen we onze weg richting Aachen, Koblenz. Terwijl volgt een woordje van de voorzitter. Weer een verrassing: de wijnproeverij van morgen gaat niet door, maar wel vandaag, op weg van Koblenz naar Cochem. Iedereen kijkt er al reikhalzend naar uit. Gids Ann doet ook haar zegje. In Koblenz speelt de brug verboden voor 3,5 ton ons even parten, maar niets kan ons stoppen. Om 11:40 uur komen we toe aan de "Deutsche Eck".

Niemand heeft oog voor de gids maar wel voor de grootschalige brandweeroefening. Onder ruime belangstelling slaat een bootje met vier opvarenden om. Tonen de brandweermannen hun kunde, twee helikopters bewijzen hun nut. Voor ons roept de boottocht. Tijdens de rondvaart krijgen we een lekkere vleesschotel met kartoffelsalade, kaas en drank naar believen voorgeschoteld. Waarna massaal naar het bovendek wordt verhuisd om te genieten van de zon en het heuvellende landschap. In deze stedelijke omgeving geen wijnvelden maar zien we wel op de oever de brouwerij Königsbacher.

Na de anderhalf uur durende boottocht en eenmaal terug aan land wandelen we nog even vrij rond. Kijken naar de vesting Ehrenbreitstein, hoog op de heuvel met de vele prachtige gebouwen. De Deutsche Eck waar de Moezel in de Rijn uitmondt. Het ruiterstandbeeld van keizer Wilhelm I. De basiliek St. Kastor wordt bijna door iedereen vereerd met een bezoekje. Verder was er helaas niet veel toegankelijk wegens de BUGA feesten.

Niet getreurd. Om 15:00 uur vertrekken we naar de wijnproeverij. Een half uurtje later komen we toe in Alken a.d. Mosel, bij weingut Anton Hammes. In de sfeervolle kelder maakt hij ons wegwijs in de Moezelwijnen. Uiteraard hoort daar ook de nodige proeverijen bij. Starten doen we met een Riesling-Hochgewächs feinhert, om te vervolgen met een Alkener Riesling, zoet en halbtrocken. Ook een zoete en halbtrocken Rosé worden ons voorgeschoteld. Een Spätlese en Auslese in zijn varianten worden uitgeschonken. De sfeer zat er op gegeven moment goed in, er werd zelfs een Mexican wave ingezet. Om thuis eens na te genieten kon men zijn voorraadje wijn opslaan dat netjes aan de bus afgeleverd werd.

Op naar Cochem nu. Rond de klok van 18:00 uur komen we aan. Via de pittoreske straatjes maken we kennis met het stadje. Zien de aanduiding hoe hoog in 1993 het water hier wel niet stond. Wandelen voorbij Sint-Maarten hoog op zijn fontein. De Bockbrunnen (bokfontein) aan de Moezelboulevard, beeldt een stukje Cochem uit en doet op ironische wijze verslag van diverse gebeurtenissen uit het dagelijkse leven van de inwoners. De specialiteit van de streek zouden "Wijnschoenen" zijn, of zou dat een verspreking zijn. Het beetje vrije tijd dat ons nog rest proberen we een niet-gaan-sluitend terrasje te vinden. Na veel moeite lukt het ons.

Om 19:00 uur vertrekken we dan naar ons hotel, waar we om 19:50 uur aankomen. Het hotel: Dorint - Am Nürburgring -Hochheifel, is gelegen aan de Grand-Prix-Strecke te Nürberg. Het is een mooi hotel, heeft ruime kamers. Degenen die aan de achterkant liggen hebben zelfs zicht op het circuit. Er werd afgesproken om 21:00 uur te gaan eten. Gelet het in buffetvorm is, er een groot aantal zijn met honger, gaan we eten wanneer het ons past. Er is zo een keuze aan mogelijkheden, dat het onmogelijk is om alles eens te proeven. Voldaan kruipt iedereen tijdig onder de wol.

Na een verkwikkende nacht wacht ons een heel rijkelijk ontbijtbuffet. Voor ons serveren ze zelfs Mariekerkse biefstuk. Tijdens het ontbijt zoeven er al ettelijke racepiloten in spé voorbij. Jammer dat we met de bus er geen rondje mochten oprijden.

Om 09:15 uur vertrekken we naar ons volgend doel. Gids Ann geeft onderweg tekst en uitleg, over de bezienswaardigheden en het programma. Een goed uurtje later staan we in Bernkastel aan de Moezel.

Dat deze gemeente tot de meest geliefde plekjes aan de Moezel behoort, blijkt al direct aan de honderden toeristen. Het noemt zich ook terecht het centrum van de "Mittelmosel". Gids Ann leidt ons rond. Op de markt zorgt een blaaskapel uit Tilburg voor de nodige animo. Men mag zelfs dansen, wat dan ook gebeurt. We bewonderen ook de vele vakwerkwoningen, het fragiele punthuisje, dat al sinds 1416, op een te kleine sokkel lijkt te balanceren. De berenfontein. De liefhebbers gaan dan de "berg" op, naar het hoog boven Bernkastel uittorende Kasteel Landshut. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over Bernkastel, de Moezel en de wijde omgeving. Bovendien kun je daar van een fris glas wijn genieten alvorens de afdaling terug aan te vatten.

Om 12:30 uur schuiven we onze beentjes onder tafel in "Altes Brauhaus". Na de soep kon men kiezen voor kip of vis, het dessert kon er nog maar net bij. Hoeft het nog gezegd dat het nu ook weer gesmaakt heeft.

Het is kwart voor drie als we vertrekken naar onze laatste halteplaats van deze tweedaagse nl. Duitsland oudste stad Trier, waar we een goed uur later toekomen. Ook hier een zonovergoten en door toeristen overspoelde stad. Het bruist van de gezelligheid. Gids Ann laat ons de mooiste bezienswaardigheden zien zoals de Porta Nigra, het herkenningsteken van Trier. Dit bouwwerk stamt uit de 2de eeuw en is de grootste bewaard gebleven vestingpoort uit de Romeinse tijd. We wandelen langs de mooie markt waar er wijnfeesten gehouden worden, via de Dom naar de rond 310 gebouwde Konstantin Basilika. Afsluiten doen we aan het keurvorstelijke paleis met bijhorende tuin. Nog even tijd om een verfrissing te nuttigen. Om 17.40 uur zit onze tweedaagse er op. Allez 't is te zeggen, we verlaten de Moezelstreek en rijden via pittoreske wegen en autosnelweg naar Barchon.

Hier krijgen we nu om 19:50 uur ons avondmaaltijd. Geen broodjesmaaltijd zoals voorzien in het programma maar frietjes met jambom braisé met bovenop nog een toetje. Hier en daar wordt er al een knoopje losgedaan. Om tien over negen stappen we een laatste maal de bus op. Nog enkele dankwoordjes, een oproep van de voorzitter voor helpers bij de Oktobermarsen, ook namens Liliane bedankt hij allen die haar en Karel tijdens dit weekend bereidwillig geholpen hebben. Ik zie dan ook alleen gelukkige en tevreden gezichten als we om 23:00 uur in Bornem aankomen.

Degenen die een fles moezelwijn meegebracht hebben, kunnen er rustig van genieten terwijl ze dit lezen. Oeps, beter mee begonnen.

Tot een volgende.

Ga terug