47e Oktobermarsen

2015-10-22 11:00 door Kadee

47e Oktobermarsen op zondag 18 oktober:

Angstvallig werden de week vooraf de weerberichten gevolgd, iedere dag wijzigden de voorspellingen voor zondag, de ene keer regen, de andere keer enkel bewolkt.

Voor de niet kenners volgt nu een overzicht van wat er de week voor een wandeltocht zoal dient te gebeuren:

Dinsdag 13 oktober: De sleutel van het poortje naar de abdij ophalen en de netels van ongeveer 1 meter hoogte die er achter stonden wegmaaien.

Woensdag 14 oktober: Onder een bewolkte hemel met twee de 6 km en de omloop voor minder validen afpijlen. Gelukkig waren we nog voor de middag klaar want na de middag regende het.

Donderdag 15 oktober: Onder dezelfde omstandigheden als de dag voordien met zessen alle andere afstanden afpijlen. We waren net klaar en hadden al iets gedronken op de goede afloop toen het begon te regenen.

Vrijdag 16 oktober: splitsingspijlen, marspijlen, inschrijvingsplaten en parkeerborden plaatsen. Alweer toen we net klaar waren begon het te druppelen.

Zaterdag 17 oktober: In de voormiddag de zaal te Hingene klaar maken, tafels en stoelen op hun plaats en koelkasten vullen met drank. Gelukkig waren er al mensen van de muziekschool aanwezig zodat we zonder problemen de bestelwagen met onze benodigdheden konden uitladen en op hun plaats zetten. We waren op de hoogte dat de zaal in Wintam niet beschikbaar was op zaterdag, wegens het ledenfeest van de harmonie, dat dezelfde avond nog zou plaats vinden. Geen probleem echter, als we "s zondags maar vroeg genoeg zouden beginnen kon alles op tijd klaar zijn. Na de middag was zaal Kloosterheide aan de beurt. Door de grote opkomst van vrijwilligers stond alles in een mum van tijd opgesteld. Even nog was er twijfel waar we frieten zouden bakken, maar na overleg bleek de keuken de beste plaats.

Zondag 18 oktober: Om 6 uur werden de deuren van de startzaal ontsloten, tegelijk waren er al medewerkers op post te Wintam om de zaal klaar te maken. Om 6:30 uur werden de pistolets, de koffiekoeken en de broodjes geleverd. Toen de bestelwagen van de bakker al verdwenen was kwamen we er achter dat de bestelde broden er niet bij waren. Naar de bakker om brood, tegelijk met de aanvoer van deze nieuwe lading, kwam de bestelwagen van de bakker terug het terrein op met de broden, die per ongeluk in een andere bestelwagen geladen waren. Terug nu met het teveel aan brood naar de bakker. Alles werd verdeeld over de verschillende posten en weggebracht. Intussen waren de eerste wandelaars al gearriveerd. Zij werden gewaarschuwd dat de grote poort van de abdij pas om 7:00 uur automatisch opengemaakt wordt en zij er dus nog niet langs konden. Zij verkozen om toch te vertrekken in totale duisternis.

Om 9:00 uur werd al duidelijk dat het aantal wandelaars beperkt zou blijven. Daar kon de zon die om 10:00 uur door de wolken brak en bleef tot 17:00 uur, niets meer aan veranderen. Zelfs de challenge "De 5 van Klein-Brabant", waarvan de Oktobermarsen de laatste tocht was had geen invloed op het aantal deelnemers. Uiteindelijk werd er om 15:00 uur afgeklokt op een aantal van 1.431. Gezien de vele wandeltochten op deze dag nog een mooi resultaat. In zoverre dat het ons aan Bornems bier ontbrak en er ijlings moest bijbesteld worden. Nog nooit hebben we zoveel Tripel en Dubbel van Bornem geschonken en dit maakte het mindere aantal deelnemers ruimschoots goed.

Veel lof weeral over het parcours, vooral de tuin van de abdij, het kasteelpark te Hingene en de dreven van het grafelijk domein oogsten bijval. Wat we vooral bemerkten was dat het merendeel van de wandelaars de korte afstanden prefereerden. Slechts een handvol waren er op de 30 km te vinden. Eén dame maakte de opmerking in de rustpost te Hingene dat zij te weinig water had gezien. Daarop repliceerde onze medewerker dat ze dan maar eens moest terugkomen als het regende.

Wat ons het meeste stoorde was het feit dat alweer en niet voor de eerste keer, een aantal pijlen afgerukt, verplaatst en kapot gemaakt werden. Zondagmorgen om 7:00 uur was alles nog in orde en vanaf 10:00 uur begonnen de problemen. Dus op klaarlichte dag, zelfs waar veel beweging is, zoals aan het station, werden pijlen weggenomen en op de sporen gegooid. Ook al kunnen we het niet bewijzen, we denken niet dat het kinderen zijn die dit doen maar volwassenen en zelfs mensen die wandelen. Onze parcoursmeester had dan ook de handen vol om alles te herstellen. Wij overwegen ernstig om hiervoor klacht in te dienen bij de politie.

Uiteindelijk konden we ondanks de problemen terugblikken op geslaagde Oktobermarsen en het seizoen wat onze organisaties betreft nagenoeg afsluiten. Rest nog enkel de kerstmarkt te Weert op 11 december, waar we naast de vertrouwde pannenkoeken ook dit jaar frieten zullen serveren.

Om af te sluiten nog een woordje van dank aan onze medewerkers voor hun onbaatzuchtige inzet. Jullie zijn een voorbeeld voor alle vrijwilligers, steeds goedgeluimd en vriendelijk voor iedereen, ondanks de soms snerende opmerkingen van wandelaars. Tot een volgende!!