Verslag

Commandant Rasquintochten

2018-09-17 18:52 door Kadee

1ste Cdt Rasquintochten op vrijdag 31 augustus:

In samenwerking met Fort van Bornem werd op vrijdag de 1ste Commandant Rasquintochten georganiseerd. Voor diegenen die het nog niet weten, Cdt. Rasquin was de laatste bevelvoerder van het Fort van Bornem.

Het Fort van Bornem maakt deel uit van de buitenste fortengordel rond Antwerpen. Dit betonnen pantserfort is het enige waarvan het tracé als een onregelmatige vierhoek gebouwd is. De reden van deze afwijking en unieke vorm is deels te wijten aan de ligging ten opzichte van de Schelde. De aanvang van de bouwwerken start in 1908, maar bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog is het fort nog lang niet klaar. Kapitein Adolphe Rasquin staat voor een zware taak als commandant van het fort. Ondanks zijn ervaring in één van de forten rondom Luik, is hij teleurgesteld en bang voor wat zal komen. Uiteindelijk heeft de man zelfmoord gepleegd.

Er werden 3 lussen van respectievelijk 6 – 7 en 9 km uitgezet die telkens het vertrek en eindpunt kenden op het Fort. Men kon deze afstanden onderling combineren zodat men niet alleen de genoemde afstanden kon doen maar ook 13 – 15 – 16 en 22 km. We hadden de kleine tent bovenop het Fort ingericht als inschrijflokaal.

Het was ideaal wandelweer, ’s morgens ietwat frisjes, maar later op de dag een temperatuur rond de 20°. Omdat het een weekdagtocht betrof hadden we gerekend op een 300-tal wandelaars. Tot ons groot genoegen konden we om 15:00 uur niet minder dan 531 wandelaars tellen. Omdat er geen Wifi verbinding is op het Fort dienden we offline te scannen, dit liep buitengewoon vlot, we hoefden dezelfde avond slechts in te loggen, het aantal medewerkers in te geven en nog geen uur later stond de uitslag al op de website van Wandelsport Vlaanderen.

De meeste wandelaars waren tevreden over het parcours, een enkeling klaagde over de weinige bezienswaardigheden over de oorlog en inderdaad waren er een aantal bunkers verstopt in de hoge maïsvelden. Maar het Fort zelf kon ook bezocht worden, doch slechts weinigen maakten daar gebruik van. We zullen volgend jaar het parcours doorheen het fort laten lopen zo pikken ze nog wat mee van het oorlogsverleden.

Via deze weg bedanken we de organisatie van het Fort voor hun bereidwillige medewerking. Tot volgend jaar op vrijdag 6 september 2019.

Ga terug