Verslag

Busreis Yerseke 12 oktober 2013

2013-10-19 12:08 door Kadee

Busreis naar Yerseke op 12 oktober:

Dank zij een geslaagde opkomst bij onze wandeltochten, besliste het bestuur om ons toch nog te vergasten op een medewerkersuitstap. Wel in een lichtelijk gewijzigde vorm n.l. rekening houdend met het aantal meegewerkte tochten. Dat iedereen er zich ik kan vinden, blijkt uit het hoge aantal deelnemers.

 

Met 74 deelnemers (ééntje was jammerlijk ziek) staan we te popelen om de bus in te stappen. Het is lichtgrijs bewolkt en de temperatuur is aan de frisse kant n.l. 4,5 graden. Eenmaal we op weg zijn naar Yerseke, doet onze voorzitter een kort welkomstwoordje, besluit hij dat zijn enige taak vandaag is, in het noteren van medewerkers voor de Oktobermarsen en dan verder ook genieten. Buschauffeur Tony begroet ons eveneens.

 

Eenmaal Zeeland binnen gereden, krijgen we wat tekst en uitleg over deze provincie. De provincie is gelegen in het zuidwesten van Nederland, grenzend aan de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant, tevens aan de Vlaamse provincies West- en Oost-Vlaanderen, alsook Antwerpen. Ze telt een 381.000 inwoners en Middelburg is het bestuurlijke centrum en grootste stad van de provincie. De bewoners zijn Zeeuwen. Zeeland werd al voor de tijd van de Romeinen bewoond. Sinds de middeleeuwen is de strijd tegen het water een rode draad door de geschiedenis. De vele kleinere eilanden zijn langzamerhand samengegroeid tot de grotere (schier)eilanden die we nu kennen zoals Tholen, Schouwen-Duiveland, Noord en Zuid-Beveland, Walcheren. Zeeuws-Vlaanderen is geen eiland of schiereiland, maar is vanuit de rest van Nederland alleen door de Westerscheldetunnel of over land via België te bereiken.

 

Ruim op tijd komen we rond 9 uur aan in het Kerkelijk centrum De Haven in Yerseke. We worden ontvangen met koffie en de onvervalste echte Bolus. Deze lekkernij wordt gemaakt van witbrooddeeg dat tot een lange streng wordt uitgerold in de bruine suiker. Die streng wordt opgerold tot een platte schijf. De suiker tussen het deeg vormt tijdens het bakken suikerstroop. De lekkerste bolus plakt, je moet letterlijk je vingers opeten. Nog een geluk dat niemand dat gedaan heeft.

Ondertussen is de eerste gids Adri Biersteker ons komen vervoegen. Ook de gidsen Melanie, Suzanne en stagiaire Yolanda maakten hun opwachting. Na een deskundige uitleg en een filmpje over de mosselcultuur is het tijd om de omgeving en de oesterputten te bezoeken. Yerseke is gelegen aan de Oosterschelde in de gemeente Reimerswaal. Het telde per 31.12.2012: 6.724 inwoners. Het hoeft niet gezegd maar het is vooral bekend om zijn mossel- en oestercultuur. Voor de liefhebbers is er de jaarlijks terugkerende Mosseldag op de derde zaterdag van augustus.

 

Hierna enkele gegevens over de mosselen. In 2009 voerden ze zo'n 46 miljoen kilo mosselen aan, jaarlijks fluctueert dat tussen de 30 en 58 miljoen kilo. Natuurlijk wie zijn de grootste afnemers. Juist, wij, naar België gaat zo'n 65 %, Frankrijk 23 % en de rest blijft in Nederland of gaat naar andere landen. Dat mosselen allang geen arme-mensen-eten meer is blijkt uit de prijs, die in de vijf jaren tot 2009 schommelde van 95 euro in 2005 tot 180 euro per 100 kg in 2009.

 

Ook de oesters kregen een belangrijke impuls na 1870. De eerste oesterput hebben we dan ook bezocht met de gidsen. 11 bedrijven zijn actief in de kweek, die vooral plaats vindt in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. De oesterkwekers huren percelen van de overheid. Ook zijn er nog zogenoemde vrije gronden in de Oosterschelde. De oesters worden geoogst van september tot april. We hebben de platte oester en dan de Japanse oester of creuze, zoals ze in Zeeland genoemd wordt. Van de ongeveer 20 miljoen stuks zijn wij ook weer de belangrijkste afnemers n.l. 50 %, gevolgd door Italië 16 % (zou dat zuiders temperament er voor iets tussen zitten?), Duitsland 8 % en Frankrijk 6 %. Tijdens onze rondrit in Normandië, verleden zomer, hebben we hier ook kennis gemaakt met de oesterkwekerijen. Was er zelfs een rijkelijke en vooral gesmaakte degustatie.

 

Tijdens de rondleiding maken we kennis met de Hervormde kerk, oorspronkelijk gewijd aan Sint- Odulphus. Was de kerk oorspronkelijk tweemaal zo groot. Is Yerseke de enige gemeente die al tijdens de oorlog wederopgebouwd werd n.l. in 1943. Als klap op de vuurpijl krijgen we van Adri een zangstonde Koenckelen. Dit is een soort nieuwjaarszingen. Nadat we aangekomen zijn in de haven aan het mosselmannetje worden we teruggebracht met de bus naar het restaurant.

 

In het sfeervolle restaurant "De Branding" krijgen we een heerlijk mosseldiner voorgeschoteld. Uit individuele of duopotten smaken de mosselen verrukkelijk. Voor enkelen is er een alternatief van varkenshaasje. De bediening verloopt erg vlot zodat we, ietsje voor 14 uur de bus nemen naar het Watersnoodmuseum.

 

We rijden over de Zeelandbrug (1965). Aanvankelijk noemde ze de eerste jaren Oosterscheldebrug. De brug meet 5022 meter, gaat over de Oosterschelde en verbindt Noord-Beveland met Schouwen-Duiveland. Zorgt zo voor een kortere verbinding tussen Vlissingen, Middelburg, Goes aan de zuidelijke kant en Zierikzee, Bruinisse en Rotterdam aan de noordelijke kant. Vroeger was er een provinciale veerverbinding. Op 1 januari 1993 werd de brug tolvrij.

 

Het bezoek aan het Watersnoodmuseum is op individuele basis, zodat iedereen vrij kan rondlopen en ontdekken op eigen tempo. Het museum is gevestigd in de vier caissons die zijn gebruikt voor het sluiten van het laatste dijkgat, ontstaan tijdens de watersnood in de nacht van zaterdag 31 januari en zondag 1 februari 1953. Na de 40-jarige herdenking van de watersnood in 1993 werd er een werkgroep opgericht. Die slaagde er in om in 1997 het museumproject van de grond te krijgen. In september en oktober 2000 vond een proefopstelling plaats. Op 2 april 2001 werd het dan geopend in 1 caisson. Pas in 2009 werd het uitgebreid naar de vier caissons. Elke caisson heeft zijn thema.

 

In caisson 1 heb je de feiten: wat gebeurde er die nacht, waar ging het mis.

 

Caisson 2: de emoties, de mensen. Hier kan je luisteren naar familieleden en vrienden die soms met kleine details hun dierbare beschrijven. Dit multimediale monument 1835 + 1 houdt de herinnering levend aan hen die jammerlijk het leven lieten: 1835 geregistreerde doden en de baby die op zaterdagavond werd geboren, die nacht verdronk en nooit werd aangegeven bij het bevolkingsregister. Gelukkig zijn er ook vele geredden.

 

Caisson 3: de wederopbouw en de bewustwording van het gevaar. Het materiaal dat gebruikt werd, de noodwoningen. Wie herinnert zich nog de noodwoningen achter de kerk van Wintam, die hier werden opgetrokken n.a.v. de overstroming?

 

Caisson 4: de toekomst. Hier kan je via touchscreen-tafels kennis maken met welke werken het waterbeheer geregeld zal worden. Want water stopt nooit.

 

Tot slot bezoeken we de Brouwerij Emelisse in Kamperland. De brouwer staat ons te woord vol passie, zoals elke goeie brouwer trouwens. De naam van de brouwerij verwijst naar een verdwenen dorp op Noord-Beveland. De jaarproductie van zo'n 2000 hectoliter groeit gestaag en is merendeel bestemd voor de export. In Antwerpen kan men enkele van zijn bieren proeven, aldus de brouwer. Maar wij proeven liever ter plaatse. Op elke tafel staan enkele bieren en proefglaasjes. Bij ons op tafel staat er zijn Witbier, Dubbel, Red IPA en DIPA. Niet op elke tafel staat hetzelfde assortiment. Als bierland zijn wij verwend, maar persoonlijk vind ik wel dat er goeie bieren bij waren. Enkelen slaan een voorraadje in, kwestie van eens iets anders in huis te hebben dan Duvel. Zo'n specialleke als Rauchbier, waarom niet?

 

Helaas, hierna gaat het huiswaarts en kijken we terug op een geslaagde uitstap. Ook al omdat het weer op deze zaterdag gewoon prachtig was, in tegenstelling tot de dag erna. Die Zeeuwen zien ons zeker nog eens terug.

Aan allen: tot zondag 20 oktober al werkend of wandelend tijdens onze 45ste Oktobermarsen.

Ga terug