Busreis naar Tongeren

2017-03-01 11:38 door Kadee

Busreis naar Tongeren op zondag 12 februari:

Normaal begint het wandelseizoen met de Nationale Wandeldag, die oorspronkelijk steeds het laatste weekend van februari plaats vond. Nu echter is de nationale wandeldag verplaatst naar de laatste zondag van april. Kwestie de zekerheid te hebben dat er geen sneeuw meer ligt. Maar de winters zijn ook niet meer wat ze vroeger waren en dat ondervonden we ook tijdens onze uitstap op 12 februari.

Met 71 inschrijvingen hadden we qua aantal deelnemers een hoge score. Dat er uiteindelijk nog 67 overbleven door mensen die afgehaakt hadden wegens ziekte overkomt ons regelmatig. Niettemin, het weer beloofde goed te worden en geef toe Tongeren is steeds een bezoek waard.

De tocht werd georganiseerd door Partnerwalk – een vereniging zet zich in voor het opleiden van  Blinde-geleidehonden. De startplaats was niet erg ruim bemeten en de zaal zat al behoorlijk vol met onze bus toen er bovenop nog een bus van de Stroboeren uit Merksem binnenkwam met ongeveer evenveel deelnemers.

Over de tocht zelf kunnen we kort zijn. Tongeren ligt in het prachtige Haspengouw. Dit is na Zuid-Tirol de grootste fruitstreek van Europa. Haspengouw is ook een kastelenlandschap met burchten, religieuze monumenten en mergelgrotten die je onderdompelen in het rijke verleden. Met Romeinse ruïnes en middeleeuwse restanten in Tongeren, de oudste stad van België. En vooral: met gulle inwoners die je graag verwennen met de vele lokale specialiteiten die het vruchtbare landschap voortbrengt. Van dat alles kregen we slechts het lokale vruchtbare landschap te zien, waar het uitkijken was voor beslijkte paden en waterplassen.

Niet getreurd echter, een aantal leden hadden de gulle inwoners van Tongeren vervangen en allerlei lekkers voor onderweg meegenomen. Het waren wel geen lokale specialiteiten maar dat kon de pret niet drukken.

Verschillende leden besloten naast de wandeling ook nog een bezoek te brengen aan Ambiorix, de vroegere leider der Eburonen. Eén van de dappersten van alle Galliërs. Ze hebben hem blijkbaar opgepoetst want hij kleurde net meer groen. Wellicht hadden er meerderen hem bezocht, ware het niet dat ze over de afstand verkeerd ingelicht waren. Men sprak van 5 km, terwijl de werkelijke afstand slechts 1,5 km bedroeg vanaf de startplaats.

Het werd ondanks dat alles toch nog en mooie uitstap, goed weer en goede vrienden onder elkaar. Wat moet een mens nog meer hebben?