Busreis naar Peer

2016-11-07 10:16 door Kadee

Busreis naar Peer op zondag 6 november:

De bus van Scheldeboorden stond al te wachten toen we op de parking van het station aankwamen. Geleidelijk stroomden onze leden toe en nestelden zich op de plaatsen waar ze zich comfortabel voelden. Stipt om 8:00 uur was iedereen present en konden we vertrekken. Een paar leden hadden ’s morgens nog afgebeld wegens ziekte.

In Peer aangekomen stonden we al direct voor een probleem. Hoewel het aangegeven stond dat het centrum afgesloten was wegens werken, was onze chauffeur toch zo koppig om de straat in te rijden. Het gevolg was dat we op een paar honderd meter van de start strandden. Omdat hij ons absoluut aan de deur wilde afzetten moest er gekeerd worden, voorwaar geen sinecuur met zo’n grote bus in de nauwe straatjes. Het lukte echter en probeerden dan maar een volgende straat in te rijden. Alhoewel niet aangegeven kwamen we bij een rusthuis terecht waar de straat op doodliep. Weer helemaal achteruit tot op het punt waar we ingereden waren en dan toch maar de bordjes omleiding gevolgd. Tot deze ophielden aan een kruising. Welke richting moeste we nu uit? Gelukkig kwam er een politiewagen met 2 vrouwelijke agenten aangereden en onder politiebegeleiding werden we tot aan het parochiecentrum geloodst.

We waren aangemeld en men had ons die morgen nog telefonisch bevestigd dat alles zou klaarliggen. Niets bleek minder waar, de kaarten moesten nog geteld worden, wat echter vrij vlot geregeld werd. Nog een koffietje en we konden aan de wandeling beginnen. Veel keuze in afstanden was er niet, een paar kozen voor de korte afstand van 8 km het merendeel voor 12 km en wij gingen voor de grootste afstand 21 km.

We liepen een kort stukje door de stad en volgden daarna verharde fietspaden die naast gewestwegen liepen. Gelukkig kwamen er daarna wat rustiger onverharde paden die ons weer naar verharde veldwegen leidden die ons voorbij de Mariakapel van Banneux. Er was een tafel met bijhorende banken en de meegebrachte jenever werd voor de eerste keer aangesproken. Het weer zat ons intussen mee. Het was kil maar droog en de jenever was hartverwarmend. Een paar km verder kwamen we bij de eerste rustpost: de vliegbasis van Kleine-Brogel.

Hier is de 10 Tactische Wing gevestigd en stelt 1.700 militairen te werk, waaronder 150 Amerikanen. De eenheid beschikt over 38 F-16 jachtvliegtuigen. De taken van de 10 Wing zijn:

• deelnemen aan operaties en high intensity conflicten.
  • de basis beveiligen en verdedigen
  • technisch onderhoud en logistieke steun leveren om de luchtoperaties zo effectief mogelijk te laten verlopen
  • dagelijkse vliegopdrachten, trainingsvluchten en luchtbewakingsopdrachten uitvoeren.

De 10 Tactische Wing neemt ook deel aan de NATO Reaction Force. Daarvoor moet ze steeds op korte termijn twaalf F-16’s op buitenlandse opdracht kunnen sturen. De wapenspreuk van de 10 Tactische Wing is: Fortuna favet fortibus (Het geluk is met de sterksten).

Na de rustpost mochten we nog langs een aantal oudere vliegtuigen passeren die op het domein opgesteld stonden. Allemaal oudere jachtvliegtuigen waarvan de opvallendste de Starfighter was.

Na de basis wachtte ons een stuk van 9 km over vooral verharde wegen door de velden en langs boerderijen. Zo terug naar de luchtmachtbasis. Omdat het al wat later werd besloten we de basis te laten voor wat ze was en nogmaals de jenever aan te spreken praktisch onder de korte vleugels van een buiten de basis opgestelde Starfigther.

De laatste 5 km werden vlotjes afgewerkt en we bereikten de aankomstplaats rond 14:45 uur. Nog ruim de tijd om de innerlijke mens nog wat te versterken alvorens om 16:00 uur de terugreis aan te vatten. Van geluk gesproken, zo rond 16:00 uur begon het zowaar te regenen en onderweg kregen we zelfs een stortbui te verwerken waardoor het verkeer sterk vertraagde. Om 18:00 uur bereikten we dan Bornem en toen we uitstapten was er van regen geen sprake meer. Iedereen zou droog thuiskomen.