Busreis naar Oostburg - Nederland

2015-06-29 10:32 door Kadee

Busreis naar Oostburg - Zeeuws Vlaanderen.

Op zondag 28 juni, de examenperiode is voorbij en iedereen maakt zich op om met vakantie te gaan, togen we met 63 leden naar de Eenhoorntocht te Oostburg. Oostburg dat in Zeeuws-Vlaanderen gelegen is had in het verleden sterke bindingen met ons eigen Vlaanderen, het komt als "castrum Osburgh" rond 941 voor op de bezittingenlijst van de Gentse Sint-Pietersabdij.

Als kolonel Ledel in 1830 er niet geweest was, was dit stukje Nederland waarschijnlijk aan België toegevoegd. Want toen werd door deze man, vlakbij Oostburg een aanval van Belgische revolutionairen afgeslagen, waarmee de annexatie van West-Zeeuws-Vlaanderen werd voorkomen. In 2003 fuseerden de gemeenten Oostburg en Sluis-Aardenburg in de gemeente Sluis.

Het symbool van Oostburg is de eenhoorn waarvan gezegd wordt dat die de kracht en de moed van de bevolking vertegenwoordigt. In werkelijkheid is het beeldje, vervaardigd door mevr. Messer-Heijbroek, geïnspireerd op de voormalige herberg "De Eenhoorn" die hier gestaan heeft.

Wij werden door de leden van wandelvereniging "Voor de Wind" verwelkomd in scholengemeenschap " Zwin". Ook voor ons Vlamingen geen onbekende naam, want hij verwijst naar het gelijknamige natuurgebied, dat de scheiding vormt tussen Nederland en België, ten noorden van Knokke. De vertrekzaal die vermoedelijk als refter gebruikt wordt had een ronde vorm met in het midden een groot lager gelegen terras met tafels en stoelen. Toen we rond 9:00 uur arriveerden was het er nog heel rustig, gelukkig dat wij wat leven in de brouwerij brachten.

Na de gebruikelijke koffie verdeelden we ons in groepjes die de verschillende afstanden van 6, 12, 18, 24 en 36 km konden kiezen. Een klein groepje wou naar Sluis toe dat op een 10-tal km van Oostburg gelegen is. Wij volgden de 24 km die er uiteindelijk 25 bleken te zijn. Kort na de start werden we al over in kunststof vervaardigde bruggetjes gestuurd, die over met lis begroeide kreken, gelegd waren. We volgden een paar dijken die duidelijk aangelegd waren om het geluid van de autoweg ernaast te dempen. Dan door de uitgestrekte polders met wijde uitzichten. Na 6,2 km bereikte we de eerste rustpost, de kantine van een forelvisserij. Hier waren een aantal vissers aan 4 verschillende kleine vijvers hun geluk aan het beproeven. De forellen sprongen soms tot zeker een halve meter uit het water en inderdaad werd er nu en dan een mooi exemplaar gevangen. Het was op het leuke terras gezellig toeven daar aan de oevers van deze vijvers zodat we de tijd een beetje uit het oog verloren.

Toch moesten we verder, over vooral verharde maar toch redelijk rustige wegen deze keer. We begonnen ons al zorgen te maken over de volgende rustpost, tot we na 6,1 km een boerderij in de gaten kregen waar wandelaars aan en af gingen. Dit was ongetwijfeld de rustpost. De ruime schuur met het grote bord "Welkom" tegen de gevel was bedoeld om aardappelen in te bewaren. Zij was echter netjes gekuist en men had van isolatieplaten een mooie toog gemaakt. Er waren zelfs voldoende propere toiletten aanwezig. Niets op aan te merken dus, we hebben het al anders meegemaakt. Na de rustpost nog een rondje door de polders van 6 km met zelfs een passage door een aanplanting van laagstam perenbomen. Als het goed weer blijft ziet het er naar uit dat de perenoogst geslaagd zal zijn. We komen weer bij dezelfde rustpost uit. Nu nog 6,4 km tot het einde. De uitgestrekte polders blijven zich voor ons ontrollen en na iets meer dan een uur komen de gebouwen van Oostburg weer in zicht. Het was een warme dag geworden, maar de organisatie had een grote voorraad drank aangelegd zodat we onze dorstige kelen konden laven.

Precies om 16:30 uur vertrokken we tevreden huiswaarts.

Nog even er aan herinneren dat onze volgende organisatie onze eigen "Binnenschippertochten" op 1 augustus is. Een aantal medewerkers hebben zich intussen al gemeld, maar we komen nog een aantal handen te kort.