Busreis naar Hasselt

2017-03-12 17:05 door Kadee

Busreis naar Hasselt:

Onder een stralende zon stond de bus van Scheldeboorden ons op te wachten in het Breeven. We waren vooraf met 73 ingeschreven, maar zoals het wel meer voorkomt hadden enkelen wegens ziekte verzuim moeten geven. Blijkbaar spreekt Domein Bokrijk nog steeds tot de verbeelding.

Na een busreis van ongeveer 1,5 uur bereikten we de vertrekplaats “School Het KIDS in de Borggravevijverstraat te Hasselt. Volgens onze gastheren gelegen op ruim 2 km van het centrum van Hasselt. Wij schatten de afstand echter op bijna 4 km.

De groepjes voor de verschillende afstanden ontstonden spontaan en rond 10 uur, na nog een koffietje werd er gestart. Wij kozen met een 10-tal leden voor de 20 km en togen direct na de start al de natuur in. Dennenbossen zover je kon zien met onverharde en verharde paadjes. Hier en daar nog een restantje slijk en water van de afgelopen regenweek maar die waren makkelijk te ontwijken.

De eerste rustpost lag op 7,7 km afstand, te ver om ineens af te handelen oordeelden enkelen en toen we net het Domein van Bokrijk passerden werd er een tafel met bijhorende banken ontdekt. Rugzakken gingen open en geestrijke drank met bijhorende snacks bovengehaald. Het lijkt stilaan een gewoonte te worden om jenevers en andere spiritualiën te schenken onderweg. Na een kwartiertje togen we verder langs het prachtige kasteel van Bokrijk en zo bereikten we even later onze rustpost. Het was er zeer druk en achter de toog had men niet de snelste helpers gezet. Toch raakten we aan onze drankjes en konden we wat eten.

Daarna weer verder naar de “Maten” te Genk. De Maten is een 300 ha groot beschermd landschap en natuurreservaat in de Limburgse gemeenten Genk en Diepenbeek. De Stiemerbeek en de Heiweierbeek lopen door het gebied. Door de afdamming van de Stiemerbeek, eeuwen geleden, ontstonden in de beekvalleien lange ketens van vijvers die werden gebruikt voor het kweken van vis voor consumptie. Rond 1900 bevonden zich slechts enkele boerderijen rond de Maten en het was een vrij open en toegankelijk gebied. Door de toenemende industrialisatie en mijnbouw in Genk groeide het besef dat de druk op het gebied zorgvuldig opgevolgd moest worden. In 1910 ontstonden daarom plannen voor een groot natuurgebied tussen Diepenbeek, Genk, Hasselt en Zonhoven. Door het uitbreken van de eerste wereldoorlog zijn deze plannen nooit uitgevoerd. De eerste bescherming van het gebied kwam er nadat een aantal natuurliefhebbers een gebied van bijna 200ha in erfpacht kregen van het gemeentebestuur van Genk. In 1956 werd dit gebied als een van de eerste in België erkend werd als een natuurreservaat. Datzelfde jaar kocht de natuurvereniging nog 17 ha vennen en vijvers met hoge floristische en botanische waarden aan. In de jaren daarna volgden nog verschillende aankopen. De Maten is sinds 1975 een erkend natuurgebied en beschermd landschap. Door dit mooie afwisselende landschap hoorden op deze mooie lentedag al verschillen vogelsoorten zingen. Blijkbaar al op zoek naar een partner

Zo kwamen we weer uit bij onze eerste rustpost en hadden we al een totale afstand van bijna 16 km in de benen, nog 5,2 km te gaan. Na de gebruikelijke versnaperingen konden we weer verder, eerst langs een vrij drukke weg met verschillende zaken zoals een Hamam, een bar en een zaak die cupido heette en waar men voor korte tijd kamers kon huren. Dat lokte natuurlijk enige reacties uit. Gelukkig werden we weer snel de natuur ingestuurd. Geen bank meer te vinden tot we plots een in stukken gezaagde boom ontdekten. Deze rechtop gezet en als stoel gebruikt om het restant van onze meegebrachte jenevers weg te werken. Korte tijd later, het was intussen 15 uur geworden, kwamen we terug bij onze vertrekplaats uit. Ruim 21 km gewandeld, dat verdiende een beloning. Prachtige wandeling onder een stralende zon, geweldig gewoon.