Busreis naar Geel

2019-02-26 10:24 door Kadee

22ste Wintertocht te Geel

Zondag 17 februari 2019 trokken we naar Bel, een parochie van Geel om te gaan wandelen bij de Bavostappers  van Zittaart die er hun 22ste wintertocht organiseerden. Onze voorzitter kon er helaas op deze dag niet bij zijn daar hij nog niet voldoende hersteld was van zijn operatie. Om 8 uur stipt vertrok de bus met 58 van de 63 leden die zich voor deze busreis hadden ingeschreven richting Bel waar we na een 1 uur rijden arriveerden. De voorspellingen omtrent het weer en de wandeling in dit stukje van de Antwerpse Kempen waren veelbelovend.

Aangekomen aan de startplaats  in het Parochiecentrum werd na het nuttige van een drankje besloten om samen in een kleine groep de tocht van 12km te doen. Al snel maakten we kennis met het bosrijke gebied van de Belse bossen met de gekende Kapucienenberg. Een verbazend stukje Kempen, hectaren ongerepte landduinen. Het gaat om restanten van oeroude stuifduinen. Wat verderop meer naar de vallei van de Grote Nete toe bereikten we de pittoreske 17e eeuwse watermolen van Meerhout, gelegen op de Grote Nete. Het betreft een onderslagmolen met metalen waterrat en houten schoepen. Hoewel hier renovatiewerken aan de gang waren, konden we in het gebouw zelf, in het aanpalend cafeetje, iets drinken. Een aantal onder ons koos om het streekbier “Gageleer” te nuttigen. Dit is een Kempens volmoutbier met de kenmerkende smaak van gagel, een kruidachtig gewas uit vochtige heide-biotopen. De sympathieke vrijwilligers die de bediening verzorgden, namen zelfs de tijd om een woordje uitleg te verschaffen bij het inkijken van het renovatiedossier “Bezoekerscentrum Grote Netewoud”. Wanneer de werken voltooid zullen zijn, zal het zeker de moeite waard zijn om deze ontmoetingsplaats en de omgeving nogmaals te gaan bezoeken. We trekken verder richting rustpost, volkshuis in Meerhout. Daar aangekomen konden sommigen nog een plaatsje op het terras vinden, anderen moesten de goed gevulde zaal in om iets te eten en drinken. Na de rust gaat het via de dorpskern verder langs prachtige boswegen en afwisselend smalle en brede veldwegen. Het is heerlijk wandelweer en we konden volop genieten van de natuur en het landschap. Langzaam kwam de kerktoren van Bel, onze eindbestemming, weer in het vizier. Daar we  redelijk vroeg aangekomen waren, besloten we nog even een kijkje te nemen in de Sint-Lambertuskerk. Ten slotte, in de startzaal mocht ik bij het afscheid een cadeautje in ontvangst nemen voor onze club. Van ons alvast een dikke proficiat aan de organisatie voor deze zonovergoten wintertocht doorheen de prachtige natuur van Bel en Meerhout. Om 16u30, zoals afgesproken, stond de bus ter plaatse om ons terug thuis te brengen. Onderweg had ik nog te melden dat op 10 maart onze volgende busreis gepland staat voor een wandeling in Middelkerke.

Tot dan in Middelkerke en hopelijk kan onze voorzitter er dan weer bij zijn.