Verslag

Busreis naar Biesbosch, Rotterdam & Brielle

2018-06-11 08:27 door Kadee

Busreis naar Biesbosch, Rotterdam en Brielle.

Op zaterdag 26 mei stonden we al om 7:30 uur met 68 deelnemers in het Breeven te wachten op de bus van Verhoeven, voor onze jaarlijkse uitstap. Ongeruste blikken werden uitgewisseld want de bus was een 10-tal minuten te laat. Gelukkig verscheen dan toch de dubbeldekker, instijgen maar.

Onderweg naar Nederland praatte onze gids Thierry ons bij over het programma dat ons te wachten stond en de bezienswaardigheden onderweg. Het was even schrikken toen hij verkondigde dat hij nog 9 euro per persoon zou komen ontvangen. We hebben hem met aandrang terug op het juiste spoor gebracht, dat was allemaal van tevoren al geregeld. Na ongeveer 2 uur kwamen we in Drimmelen aan, waar de Zilvermeeuw 2 op ons lag te wachten. Toen we uit de bus stapten merkten we het verschil, een stralende zon stond aan de hemel, dat hadden we door de getinte ramen van de bus zon niet opgemerkt. We mochten gelijk aan boord en de meesten zochten natuurlijk het zonnedek op. Enkelen verkozen in de schaduw van het bovendek te blijven.

Op enkele uitzonderingen na, waren enkel leden van Kadee aan boord en we begonnen al snel te varen. Het haventje uit en direct de Amer op, om even later door het prachtige natuurpark, de Biesbosch te varen. De rondvaart duurde meer dan 2 uur en onderweg, langs ondiepe kreken, was er allerlei waterwild te bespeuren. Heck runderen en Kowalski paarden houden op sommige eilanden de begroeiing in toom. Tegenwoordig kennen we De Biesbosch vooral als natuur- en recreatiegebied. Dat was niet altijd het geval! Vroeger stonden arbeid en landbouw voor velen centraal in De Biesbosch. De ‘oude’ Biesbosch voorzag vele mannen en vrouwen van werk en het gebied werd intensief gebruikt. Deze verschillende vormen van gebruik gingen min of meer gelijk op met de op- en aanslibbing van het gebied. In open water vestigen zich – na sedimentatie – de eerste planten: biezen. Het hele gebied dankt er zijn naam aan! Deze specifieke (manshoge) mattenbies werd commercieel geoogst en gebruikt voor de vervaardiging van stoelzittingen: wie kent het ambacht ‘stoelenmatten’ nog?! Tegenwoordig worden er in De Biesbosch geen biezen meer gesneden voor commercieel gebruik, maar hier en daar komt de mattenbies nog wel voor.

Het was heerlijk toeven op de boot, alles bekijkend vanop onze hoge zitplaats met een drankje bij de hand, zalig gewoon. Maar zo rond de middag begonnen de magen toch te knorren. We legden aan en klommen weer in de bus voor een korte tocht naar restaurant “De Gouden Leeuw” in Terheijden. Al zijn de combinaties in Nederland niet zoals we dat in Vlaanderen gewend zijn, het 3-gangen menu liet zich goed smaken. Onze gids was op de heenweg naar het restaurant in de val getrapt die wij niet meer zullen maken. Hij had ons roomijs met aardbeien beloofd en het werd een gewone Dame Blanche. Niettemin we waren allen voldaan.

Na het eten op weg naar de haven van Rotterdam, waar we het automatisch lossen en laden van enorme containerschepen vanuit de verte konden gadeslaan. De grote afstand die we moesten afleggen deed ons vermoeden dat deze haven nog een stuk groter is dan deze van Antwerpen. Het bezoekerscentrum overstelpte ons met informatie over de haven. Er waren ook verschillende interactieve toepassingen die men kon beoefenen, al verkozen de dorstigen het terras en de cafetaria voor een drankje. Na iets meer dan een uur hier rondgewandeld te hebben vertrokken we naar Brielle of Den Briel.

Brielle, in de middeleeuwen de vijfde stad van het gewest Holland, is een oude vestingstad en de bekendste bedevaartsplaats van Zuid-Holland. De grotendeels uit de 17e eeuw stammende vesting van Brielle is een rijksmonument en een van de best bewaard gebleven verdedigingswerken in Nederland. Een korte wandeling voerde ons over de vestingwal, langs een paar oude bastions, naar een andere toegangspoort met de toelichting van onze gids hoe deze verdedigd werd. Daarna dwars door het stadje, langs de kerk, even bijkomen op een terras met een lokaal drankje en weer de bus op voor de terugtocht naar Bornem, waar we moe maar tevreden zo rond 20:30 arriveerden.

Ga terug